De top 3 financiële zorgen van millennials in Nederland

Ben jij een millennial die zich zorgen maakt over zijn financiële toekomst? Je bent niet de enige. Uit een recent onderzoek is gebleken dat de top drie financiële zorgen van millennials in Nederland zijn: sparen voor je pensioen, omgaan met schulden en het kunnen betalen van een woning.

In deze blogbijdrage gaan we iets dieper in op deze zorgen en geven we enkele tips over hoe je ze kunt aanpakken. Lees verder voor meer informatie!

Betaalbaarheid van huisvesting

Torenhoge prijzen, het is geen wonder dat veel millennials moeite hebben om een ​​eigen plek te betalen. Uit een recent onderzoek bleek zelfs dat bijna 60% van de millennials in Nederland verwacht voor altijd te huren, omdat ze het zich niet kunnen veroorloven om een ​​huis te kopen.

Om de hoge woonlasten het hoofd te bieden wonen veel millennials bij huisgenoten, of huren ze veel kleinere appartementen dan ze zouden willen. Sommigen verlaten zelfs grote steden als Amsterdam ten gunste van goedkopere locaties. Hoewel dit misschien niet ideaal is, is het vaak de enige manier voor millennials om een ​​dak boven hun hoofd te houden.

Studentenschuld

Naast het worstelen met de kosten van levensonderhoud, kampen veel Nederlandse millennials ook met een studieschuld. Het collegegeld in Nederland stijgt de laatste jaren gestaag, met als gevolg dat steeds meer studenten leningen aangaan om hun opleiding te betalen. Volgens een schatting is de gemiddelde studieschuld onder Nederlandse millennials zelfs € 24.000.

Voor veel mensen is dat geen onoverkomelijk bedrag aan schulden. Maar als je rekening houdt met andere schulden, zoals creditcardschulden of hypotheken, kan het moeilijk worden om uw betalingen bij te houden. En als je jongleert met meerdere schulden met verschillende rentetarieven, kan het moeilijk zijn om financieel vooruit te komen.

Pensioenplanning

Ook millennials in Nederland maken zich zorgen over hun pensioenvooruitzichten. Het Nederlandse pensioenstelsel staat voor grote financiële uitdagingen en gepensioneerden voelen het nu al in de knel. Sterker nog, meer dan de helft van de Nederlandse gepensioneerden zegt niet genoeg geld te hebben om van te leven.

Dit heeft ertoe geleid dat veel millennials hun pensioenplanning in eigen handen hebben genomen door te investeren in particuliere pensioenregelingen of onroerend goed. Anderen hebben besloten hun pensioen helemaal uit te stellen om meer te sparen. Welke benadering ze ook kiezen, het is duidelijk dat pensioen een grote financiële zorg is voor Nederlandse millennials.

Hoe gaan we hier mee om?

Maar wanhoop niet! Er zijn manieren om met je financiële zorgen om te gaan en de financiën weer op de rails te krijgen.

Hier volgen enkele kleine, maar handige tips die je daarbij kunnen helpen.

Maak een budget – en houd je eraan!

Eén van de beste manieren om grip op je financiën te krijgen, is door een budget te maken en u daar zo goed mogelijk aan te houden. Houd bij het maken van een budget rekening met al je inkomsten en uitgaven, zowel vast als variabel. Zodra je je budget hebt gemaakt, doet je je best om binnen de limieten te blijven. Dit kan een aantal veranderingen in levensstijl vereisen, maar het zal op de lange termijn de moeite waard zijn!

Investeer in jezelf

Je twintigerjaren zijn een goed moment om in jezelf te investeren, zowel professioneel als persoonlijk. Overweeg een aantal cursussen te volgen of workshops te volgen die jou kunnen helpen je carrièrevooruitzichten te vergroten. En vergeet niet te investeren in je gezondheid! Gezond eten en actief blijven zal niet alleen vruchten afwerpen voor jouw lichamelijke gezondheid, maar ook voor jouw mentale welzijn. Beide investeringen zullen zich later financieel terugbetalen.

Leef beneden je stand

Eén van de grootste financiële valkuilen waar millennials in trappen, is proberen bij te blijven met hun vrienden en leeftijdsgenoten. Met sociale media is het gemakkelijk om ons leven met dat van anderen te vergelijken en het gevoel te hebben dat we achter blijven op de rest. Maar weersta de verleiding om geld uit te geven dat je niet alleen hebt om de schijn op te houden! Als je nu wat onder je stand leeft, kan je uit de schulden blijven en kom je later in een veel betere financiële positie.

Begin nu met sparen

Het lijkt misschien alsof pensioen nog ver weg is, maar geloof ons – het is er voordat je het weet! Daarom is het zo belangrijk om nu te beginnen met sparen voor het pensioen, ook al is het maar een klein bedrag per maand. Als je geen toegang heeft tot een pensioenspaarplan op de werkplek, overweeg dan om een ​​individuele pensioenrekening te openen. Hoe eerder je begint met sparen, hoe beter je af bent als je pensioen eindelijk begint.

Zoek professionele hulp als het nodig blijkt

Het is geen schande om toe te geven dat je hulp nodig heeft bij het beheren van uw financiën. Als je merkt dat je moeite hebt om de eindjes aan elkaar te knopen of om vooruitgang te boeken met je schulden, zoek dan professionele hulp van een gekwalificeerde financieel adviseur of adviseur. Zij kunnen je helpen een budget op te stellen, uit de schulden te komen en een plan te maken om uw financiële doelen te bereiken. Professionele hulp zoeken is een investering die zich op de lange termijn goed zal terugbetalen!

Conclusie:

Het beheren van je financiën is nooit gemakkelijk, maar het kan vooral moeilijk zijn als je een millennial bent die in Nederland woont. Tussen hoge kosten en lage startinkomens hebben veel mensen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. En als je naast al het andere ook nog een studieschuld hebt, kan het moeilijk zijn om het hoofd boven water te houden. Maar door je bewust te zijn van de uitdagingen waarmee je wordt geconfronteerd en door slimme beslissingen te nemen over je geld, kun je elke financiële storm die op je pad komt doorstaan.

Bedankt voor het lezen!

Gerelateerde berichten